Τμήμα Θεολογίας

Δρ Ηλίας Γ. Ευαγγέλου

Βαθμίδα: Αναπληρωτής Καθηγητής

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ Ηλίας Γ. Ευαγγέλου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Εκκλησιαστική Γραμματεία και Πνευματικός Βίος των Σλαβικών Λαών». Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 υπηρετεί ως Διευθυντής του Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του ίδιου Τμήματος. Εκτός από το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. έχει διδάξει επίσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τον πνευματικό βίο, την ιστορία και τη γραμματεία του σλαβικού κόσμου από τους μέσους χρόνους μέχρι και σήμερα.

Έχει λάβει μέρος σε πλήθος συνεδρίων διεθνών και πανελληνίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έχει δημοσιεύσει επίσης άρθρα και μελέτες σε διεθνή περιοδικά και επετηρίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετέχει στην εκδοτική επιτροπή της διεθνούς ψηφιακής επετηρίδας Fragmenta Hellenoslavica (https://ejournals.lib.auth.gr/fragmenta).

Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση πλήθους πανελληνίων και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων μεταξύ των οποίων αξίζει να σημειωθεί η Α΄ και Β΄ Πανελλήνια Συνάντηση Ελλήνων Σλαβολόγων (12/5/2012 και 17/05/2015 αντίστοιχα) που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Έχει εποπτεύσει και συνεχίζει να εποπτεύει την εκπόνηση πλήθους μεταπτυχιακών εργασιών ενώ παρακολουθεί και την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, της Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ από το 2010 έχει εκλεγεί και υπηρετεί από διάφορες θέσεις στο Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων.

Δρ. Γλυκερία Χατζούλη

Βαθμίδα: Επίκουρη Καθηγήτρια

Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Γλυκερία Χατζούλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάσκει Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη.

Είναι πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αφού περάτωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο ΑΠΘ, αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υφηγήτρια του Ρωσικού Ινστιτούτου Ορθοδόξων Σπουδών Παρισίων.

Αρχικά εργάσθηκε ως αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ στην Βορειοδυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Μακεδονία, ενώ αργότερα διετέλεσε επιστημονική συνεργάτιδα του ΚΒΕ/ΑΠΘ.

Ασχολείται ιδιαίτερα με την έρευνα της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στον Ελλαδικό και στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο, ενώ συμμετείχε στις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Δρ. Δήμητρα Κούκουρα

Βαθμίδα: Καθηγήτρια

Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Δήμητρα Κούκουρα είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και συνέχισε τις σπουδές της στη Σορβόννη (Ρaris Ι, Ρaris V) και στο Καθολικό Ινστιτούτο των Παρισίων, όπου παρακολούθησε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στη Γενική Γλωσσολογία, την Κοινωνιογλωσσολογία, τη Βυζαντινή Ιστορία, τη Λειτουργική και την Πατρολογία και έλαβε τέσσερις μεταπτυχιακούς τίτλους. Διδάκτορας αναγορεύτηκε από το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Έχει συγγράψει τέσσερις μελέτες σχετικές με το αντικείμενο διδασκαλίας της και ικανό αριθμό άρθρων τα οποία δημοσιεύτηκαν σε συλλογικούς τόμους καθώς και ένα διδακτικό εγχειρίδιο.

Από το έτος 2004 είναι ακαδημαϊκός σύμβουλος θεολόγων στο ΔΟΑΤΑΠ και κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2004-2009 διετέλεσε Διευθύντρια του Τομέα Λατρείας, Χρ. Αγωγής και Εκκλ. Διοίκησης. Επί δεκαπέντε έτη (1993-2008) ασχολήθηκε σε εθελοντική βάση με τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και το συντονισμό προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για μη ελληνοφώνους.

Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και ρωσικά και ασχολείται με τη φοίτηση των αλλοδαπών φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας και του προγράμματος των μορφωτικών ανταλλαγών με τη Θεολογική Σχολή του «Τιμίου Σταυρού» της Βοστόνης.

Έχει πλούσια εμπειρία από τους διαχριστιανικούς διαλόγους στα πλαίσια του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (ΠΣΕ-WCC).

Από το 2003 εκπροσωπεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις Επιτροπές «Πίστις και Τάξις» (F&O), στη Διαρκή Επιτροπή και την Ολομέλεια, και στην Επιτροπή «Εκκλησίες σε διάλογο» της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) (2004-2009). Από το 2009 εκπροσωπεί το WCC Global Christian Forum και από το 2012 το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Elijah Interfaith Institute Board of World Religious Leaders. Εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Νοέμβριος 2013). Είναι μέλος της ESWTR (European Society of Women in Theological Research) και της Διεθνούς επιστημονικής εταιρίας καθηγητών της Ομιλητικής Societas Homiletica.

Δρ. Μόσχος Γκουτζιούδης

Βαθμίδα: Επίκουρος Καθηγητής

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Μόσχος Γκουτζιούδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Θεολογικές σχολές της Θεσσαλονίκης και του Durham της Αγγλίας. Έλαβε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης.

Διδάσκει μαθήματα που σχετίζονται με την εισαγωγή και την ερμηνεία της Καινής Διαθήκης.

Έχει παρακολουθήσει διεθνή σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια της ειδικότητάς του με εισηγήσεις και ανακοινώσεις.

Είναι μέλος της διεθνούς επιστημονικής εταιρίας Society of Biblical Literature από το 2000 και της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών από το 2011.

Συνεργάζεται με την Ελληνική Βιβλική Εταιρία ενώ συμμετείχε κατά το παρελθόν ως λημματογράφος στη Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια.

Έχει δημοσιεύσει στα ελληνικά και αγγλικά επιστημονικές μελέτες, άρθρα, βιβλιοκρισίες και μεταφράσεις θεολογικών έργων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ερμηνεία των ευαγγελίων και στη συνδρομή της αρχαιολογίας στη μελέτη και ερμηνεία της Καινής Διαθήκης.

Δρ. Νίκη Παπαγεωργίου

Βαθμίδα: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Σύντομο Βιογραφικό
Η Δρ. Νίκη Παπαγεωργίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και της Ηθικής στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεολογία και στο Ρωμαιοκαθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain-La-Neuve Κοινωνιολογία της Θρησκείας.

Διδάσκει Κοινωνιολογία της Θρησκείας και του Χριστιανισμού, Εισαγωγή στην Ηθική, Θρησκεία και κοινωνία στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, Θρησκεία και μετανάστευση. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά και συμμετοχή σε διάφορα συνέδρια με θέματα της ειδικότητάς της.

Κυριότερες δημοσιεύσεις της είναι: Η Εκκλησία στη νεοελληνική κοινωνία. Γλωσσοκοινωνιολογική ανάλυση των Εγκυκλίων της Ιεράς Συνόδου, Εκδ. Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2001, Μεταμορφώσεις του ιερού. Κοινωνιολογία και Θρησκεία στο έργο του Marcel Mauss, Εκδ. Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2005, Θρησκεία και μετανάστευση. Η κοινότητα των Σιχ στην Ελλάδα, Εκδ. Κ. Σφακιανάκη, Θεσσαλονίκη 2011, “Migration as a possible source of religious conflicts: The intervention of policy makers”, in Erik Eynikel, Angeliki Ziaka (eds), Religion and Conflict, Harptree Publishing, London 2011, pp. 278-305, “Sikhs Immigrants in Greece: On the Road to Integration”, Knut Jacobsen & Kristina Myrvold (eds), Sikhs in Europe: Migration, Identities and Representations, Asghate, Burlington 2011, pp. 200-222.

Είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σπουδών Μέσης Ανατολής και μέλος διεθνών εταιριών σπουδής και έρευνας στην Κοινωνιολογία της Θρησκείας.

Δρ. Νίκος Μαγγιώρος

Βαθμίδα: Επίκουρος Καθηγητής

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Νίκος Μαγγιώρος είναι μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής του Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ.. (ΦΕΚ τ. Γ’ 1212 / 30-12-2011). Σπούδασε στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Κανονικού Δικαίου του Ποντιφικού Πανεπιστημίου του Λατερανού στο Βατικανό.

Διδάσκει Ορθόδοξο Κανονικό Δίκαιο, Πηγές του Κανονικού Δικαίου, Συγκριτικό Κανονικό Δίκαιο, Εκκλησιαστικό Δίκαιο, Σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυριότερες δημοσιεύσεις του είναι: La recezione della normativa conciliare nel diritto imperiale in materia di fede conservato in CTh. XVI”, Roma, 1998, Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η δονατιστική έριδα. Συμβολή στη μελέτη των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας κατά την κωνσταντίνεια περίοδο, Θεσσαλονίκη, εκδ. Βυζάντιον, 2001. State and Church in Greece: “To reform or not to reform?”, Droit et Religions, Annuaire, Vol. 2 t. 1 (2006-2007), σ. 496-534. Το περιουσιακό δίκαιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, (De bonis Ecclesiae temporalibus.) To πέμπτο βιβλίο του Κώδικα Κανονικού Δικαίου, Εισαγωγή – Μετάφραση – Ερμηνευτικά σχόλια. Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Βάνιας, 2007. Religious education in Greece, in: The Routledge International Handbook of Religious Education, New York 2013, σ. 130-138. Tuning Educational Structures in Europe. Reference Points for the Design and Delivery of Degree Programmes in Theology and Religious Studies. Tuning Project, Publicaciones de la Universidad de Deusto, Bilbao 2012.

Οργάνωσε και συμμετείχε σε διάφορα συνέδρια με θέμα το διάλογο μεταξύ των χριστιανών και για τις σχέσεις θρησκείας και κράτους, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σχέση θρησκείας, πολιτισμού και αειφόρου ανάπτυξής καθώς και την προστασία της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπήρξε συντονιστής του Ευρωπαϊκού Θεματικού Δικτύου με θέμα Ευρωπαϊκές σπουδές για τη διάδραση Θρησκείας και Κράτους – EuReSIS Net καθώς και της Ομάδας Εργασίας “Θεολογία Θρησκευτικές Σπουδές” του του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Sectoral Qualification Framework for the Humanities and the Arts (Tuning). Είναι επίσης συντονιστής ECTS του Τμήματος Θεολογίας και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Α.Π.Θ..

Συμμετέχει σε διάφορες Επιτροπές του Τμήματος Θεολογίας που έχουν ως αντικείμενο τη συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια, τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, το σύστημα ECTS το νομοθετικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ, τη διοργάνωση συνεδρίων, τα προγράμματα σπουδών. Συμμετείχε ως διδάσκων στο Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων (ΠΕΓΑ). Με τίτλο «Σύγχρονες μορφές ανάπτυξης Τουρισμού: Καινοτόμες δράσεις. Θεματική ενότητα του Θρησκευτικού Τουρισμού».

Δρ. Παναγιώτης Αρ. Υφαντής

Βαθμίδα: Αναπληρωτής Καθηγητής

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Παναγιώτης Αρ. Υφαντής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ.. Σπούδασε στο Τμήμα Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1987), μετεκπαιδεύθηκε στην Οικουμενική και Πατερική Θεολογία στο Οικουμενικό Ινστιτούτο San Nicola του Μπάρι της Ιταλίας (1991), και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. (2004).

Στο οικείο τμήμα διδάσκει «Εισαγωγή στην Πατερική Γραμματεία και Αγιολογία». Επιπλέον, διδάσκει «Ορθόδοξη Θεολογία» ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικουμενικών Σπουδών «San Bernardino» της Βενετίας.

Έχει βραβευθεί με το Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών (1993), έχει επιβλέψει μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές, έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μονογραφίες και άρθρα σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά και σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και διδακτικά εγχειρίδια στα ελληνικά και στα ιταλικά.

Έχει επιμεληθεί Συλλογικούς Τόμους και Πρακτικά Συνεδρίων, έχει εκδώσει στα ελληνικά πηγές του μεσαιωνικού επαιτικού μοναχισμού και έχει μεταφράσει επιστημονικά έργα, δοκίμια και λογοτεχνία.

Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών «Σύναξη» (Αθήνα), «Studi Ecumenici» (Βενετία) και «Synthesis» (Θεσσαλονίκη) και επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Δρ. Παναγιώτης Σκαλτσής

Βαθμίδα: Καθηγητής
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2310 996657
Email: pskaltsi@theo.auth.gr

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Παναγιώτης Σκαλτσής είναι Καθηγητής της Λειτουργικής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Θεολογία στην ως άνω Σχολή και μετεκπαιδεύτηκε στην ιστορία και θεολογία της θείας Λατρείας στη Ρώμη. Μαθητής του μακαριστού καθηγητού Ιωάννου Μ. Φουντούλη εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: Γάμος και θεία Λειτουργία. Συμβολή στην Ιστορία και τη Θεολογία της Λατρείας. Έχει συγγράψει άρθρα λειτουργικού περιεχομένου και άλλες επιστημονικές μελέτες όπως: (α) Λειτουργικές Μελέτες Α και Β. (β) Η παράδοση της κοινής και της κατ’ ιδίαν προσευχής με ιδιαίτερη αναφορά στο Ωρολόγιο του Θηκαρά, (γ) «Ιερουργοί και φιλοθεάμονες». Κείμενα Ιστορίας και Θεολογίας της Λατρείας, (δ) «Εις καιρούς και ενιαυτούς». Η Ίνδικτος ως απαρχή ενιαύσιος και εορτή της οικολογίας, (ε) «Μυσταγωγία εστί τα τελούμενα». Ερμηνευτικά υπομνήματα της θείας Λειτουργίας κατά τον 19ον αιώνα, (στ) «Ως είναι την ευχήν άπαυστον». Η Ακολουθία των δώδεκα ψαλμών.

Συνεργάζεται επίσης με το περιοδικό «Εφημέριος» που εκδίδει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι ακόμη μέλος Συνοδικών Επιτροπών σχετικών με τη θεία Λατρεία και έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια μέσα από τα οποία έχει αναδείξει σημαντικές πτυχές του πλούτου της Ορθόδοξης Λατρείας μας. Προσφάτως, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Δέσποινα Κυριακίδη (Παναγίας Δεξιάς 7, Θεσσαλονίκη) ξεκίνησε μία νέα Επιστημονική Σειρά με τον τίτλο. «Λειτουργικά και Υμνολογικά Παράλληλα». Συμμετέχει σε Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης και είναι επιστημονικός υπεύθυνος του νέου λειτουργικού ιστοχώρου: www.katallagi.web.auth.gr

Δρ. Παναγιωτόπουλος Πέτρος

Βαθμίδα: Επίκουρος Καθηγητής
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: Τηλ.: 6977342807, 2310996972, Fax: 2310996972
Email: panapetros@theo.auth.gr, petrpan66@gmail.com
Σύνδεσμοι: Ιστοσελίδα, Facebook

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Παναγιωτόπουλος Πέτρος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Φυσική και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα και Διδακτορικό από το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Συνεργάστηκε με το ίδιο Τμήμα σε Πρόγραμμα Διδακτικής Εμπειρίας, στην Πρακτική Άσκηση των Φοιτητών του και στη διοργάνωση Ανοικτών Μαθημάτων/Open Courses (Προγράμματα ΕΣΠΑ).

Εργάστηκε στην Ιστοσελίδα «Πεμπτουσία» ως Υπεύθυνος Περιεχομένου στην ελληνική και αγγλική της έκδοση και ως Αρχισυντάκτης Θρησκείας. Είναι διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό, μέλος του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας της Θρησκείας και του Πολιτισμού του Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., Επιμελητής της ηθικο-θρησκευτικής έκδοσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Ορθοδοξία» και της Επιθεώρησης του Πατριαρχικού Κέντρου Πατερικών Μελετών «Κληρονομία» και αντεπιστέλλον μέλος της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή.

Δρ. Χρήστος Ν. Τσιρώνης

Βαθμίδα: Επίκουρος Καθηγητής

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Χρήστος Ν. Τσιρώνης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ.. Είναι συγγραφέας των βιβλίων:

α. Κοινωνικός Αποκλεισμός και Εκπαίδευση στην Ύστερη Νεωτερικότητα, Θεσσαλονίκη: Βάνιας, (2003),

β. Παγκοσμιοποίηση και τοπικές κοινότητες. Συμβολή στην κοινωνική ηθική και το κοινοτικό έργο, Θεσσαλονίκη: Βάνιας (2007)

γ. Ο καταναλωτισμός στη σύγχρονη Κοινωνική Θεωρία: τομές στο έργο του Z. Bauman, Θεσσαλονίκη: Μπαρμπουνάκης, (2013)

δ. Άνθρωπος και Κοινωνία: Συμβολή στο διάλογο Θεολογίας και Κοινωνικής Θεωρίας, Θεσσαλονίκη: Βάνιας, (2013).

 

Ενδεικτικές πρόσφατες συμμετοχές σε σχετικά συνέδρια:

1) 24/04/2017, Ημερίδα Δρόμος του Μεταξιού και Προοπτικές Τουριστικής Ανάπτυξης, ΚΕΔΕΑ, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη. Συμμετοχή με ομιλία υπό τον τίτλο “Θρησκευτική Κληρονομιά και πολυμορφική τουριστική ανάπτυξη: Η περίπτωση των δρόμων του Μεταξιού”. Οργάνωση Α.Π.Θ., Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

2) 25-27/11/2016, Β’ Πανελλήνιο Συνέδριο επί θεμάτων Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) στην Λεπτοκαρυά, Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Ομιλία με τίτλο: «Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις και η πολυμορφική τουριστική ανάπτυξη. Προκλήσεις και προοπτικές στρατηγικού σχεδιασμού»

3) 20 Νοεμβρίου 2016, Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA,στο πλαίσιο του προγράμματος Study in Thessaloniki. εκδήλωση με τίτλο: “Προγράμματα σπουδών, μαθήματα και δράσεις σχετικά με τον τουρισμό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης”. Παρουσίαση με τίτλο “Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και θρησκευτική κληρονομιά”.

 

Ενδεικτικές επιστημονικές δραστηριότητες:

1) Εκπρόσωπος για το Τμήμα Θεολογίας του Προγράμματος ΠΕΓΑ με θέμα Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Θρησκευτικός Τουρισμός 07/04/2014 – 30/04/2014, Σύγχρονες μορφές ανάπτυξης τουρισμού: Καινοτόμες Δράσεις, ΠΕΓΑ, Π1.1.8,1.1.9/επιστημονική παρακολούθηση πράξης για την ΘΕ “θρησκευτικός τουρισμός”. Κωδικός Έργου: 90901,

2) Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου του “Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού”, του Α.Π.Θ.,

3) Μέλος και ιδρυτικό στέλεχος του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας της Θρησκείας και του Πολιτισμού (2016).,

4) Μέλος της International Society for the Sociology of Religion από το 2015. ,

5) Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινωνιολόγων και του Research Network- Social Theory από το 2011 (European Sociological Association- ESA ).

Δρ. Χρυσόστομος Σταμούλης

Βαθμίδα: Καθηγητής

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Χρυσόστομος Σταμούλης είναι Καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο St John of Damascus Institute of Theology, του Πανεπιστημίου του Balamand του Λιβάνου και στο Greek Orthodox School of Theology του Πανεπιστημίου Hellenic College Holy Cross, της Βοστόνης.

Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της ευρύτερης Ανατολής [ενδεικτικά: Harvard (Βοστώνη), Moscow Theological Academy and Seminary (Sergiev Posad), Centre for Theology and Religious Studies (Lund), “Justinian Marina” Orthodox Theology Faculty (Bucharest)].

Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Ντάραμ της Αγγλίας. Διδάσκει το υποχρεωτικό μάθημα Δογματική και Συμβολική Θεολογία και τα κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα Φιλόκαλη Αισθητική της Ορθοδοξίας, Θεολογία και Κινηματογράφος, Σύγχρονη αθεΐα, επιστήμη και Ορθόδοξη Θεολογία. Κυριότερα έργα του είναι: Θεοτόκος και ορθόδοξο δόγμα. Σπουδή στη διδασκαλία του αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας, εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 1996, 2003∙ Περί φωτός. Προσωπικές ή φυσικές ενέργειες; Συμβολή στη σύγχρονη περί Αγίας Τριάδος προβληματική στον Ορθόδοξο χώρο, εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 1999, 2007• Κάλλος το άγιον. Προλεγόμενα στη φιλόκαλη αισθητική της Ορθοδοξίας, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2004, 2005, 2008. 2010∙ Η γυναίκα του Λωτ και η σύγχρονη θεολογία, εκδ. Ίνδικτος, Αθήνα 2008∙ Έρωτας και θάνατος. Δοκιμή για έναν πολιτισμό της σάρκωσης, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2009∙ ΄Ωσπερ ξένος και αλήτης ή σάρκωση η μετανάστευση της αγάπης, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2010∙ Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Κείμενα για το διάλογο της Ορθοδοξίας με την πόλη, την πολιτική και τον πολιτισμό, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2016∙ Γεννήθηκε ο Χριστός, δεν είναι παίξε γέλασε. Τέσσερα συν ένα κείμενα για τον διάλογο του Νίκου Καζαντζάκη με την Ορθοδοξία, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2018 (υπό έκδοσιν).

Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, σερβικά, ρουμανικά και ρωσικά. Τις διετίες 2011-2013 και 2013-2015 υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Έκανε μουσικές σπουδές στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και έχει εκδώσει πέντε ψηφιακούς δίσκους με δικές του συνθέσεις.

Από το 1991 διευθύνει τη Χορωδία και την ορχήστρα Νέων Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες, διευθυντές ορχηστρών και τραγουδιστές της Ελλάδας και του εξωτερικού.